Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2010 00:47 - Пътят към съвършената симетрия
Автор: logic Категория: Технологии   
Прочетен: 1513 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.10.2011 20:49


 (продължение)

      Втори етап "Кеплер"
      
      По въпроса за формата на планетните орбити Коперник следва древните астрономи - приема ги за кръгови. Още Тихо Брахе обаче забелязъл, че те не съответстват на действителното положение на нещата, но и самият той не могъл да реши задоволително въпроса за истинските пътища на планетите. 
      Кеплер прави свое изследване ( "Космографичната тайна" )започвайки с проверка на аксиомата за равномерните кръгови движения -завещана още от Платон, но какво установява:  "...Бяхме наказани за това, че следвахме така правдоподобните, а в същност неверни аксиоми на великите авторитети от миналото" * . Той продължава изследването, като (по метода на последователните приближения) търси съвпадение на други, но отново идеални геометрични фигури ( овал ,   овоид) с наблюдателните данни на Тихо Брахе. Накрая обявява: "Истината е някъде между кръга и овала, тъй че орбитата на Марс е навярно точна елипса". Това е известният  Първи закон, а тези орбити-елипси се описват относно въображаемата хелиоцентрична небесна сфера (ХНС). Така Кеплер прави максимално възможното за неговото време (1606г.) доближаване до истината (оценявано сега като " задоволително " ), а ние знаем, че тя все още не е достигната.
      За да стане това е необходим правилен кинематичен път, който: 
      1. Да започва от Слънцето, тъй като от него, а не от небесната сфера произхожда консервативната сила определяща орбитата.
      2. Да е съставен от отделни преходи представляващи прости движения.
      В новият хелиосиметричен модел тези условия са изпълнени. Параметрите на тези движения ( амплитуда, период, фаза ) могат да бъдат измерени с технически средства - това е и една от задачите на астрометрията. На база данните от един такъв бъдещ изследователски проект ще могат да се намерят верните уравнения на сложното резултантно движение, което е и крайната цел на втори етап на проекта. 
      .......................................................................................................................................................
         *  Ю. А. Белий, Йохан Кеплер, изд. Наука и изкуство, С., 1982

















































































Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: logic
Категория: Технологии
Прочетен: 90804
Постинги: 23
Коментари: 3
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031